Orthodontie (beugel)
Algemene Informatie orthodontie
Lees onderstaande brieven voor meer informatie, in de corona tijd, wat betreft orthodontie:
Orthodontie spoedklachten & adviezen Lees wat u het beste kan doen bij problemen
Bij mondzorg Groesbeek zetten we niet alleen de tanden recht, we kijken naar het hele gezicht!
Lees hieronder enige informatie over orthodontie behandelingen en beugels.
Mocht u meer willen weten over de orthodontie bij ons in de praktijk, dan heten wij u van harte welkom, voor het maken van een consult afspraak. Onze tandarts voor orthodontie, Willemijn Braakhuis, kan u dan adviezen/uitleg kan geven over de mogelijkheden. (Wij behandelen naast de reguliere orthodontische apparatuur, ook met “onzichtbare beugels”, hoesjes van het merk Sparke).
Tandarts voor orthodontie:
Willemijn Braakhuis,
(lid Orthodontisch Kwaliteit (OK) register)
1. Behandeling
- behandeltraject:
eerste consult, diagnostiek, opstellen behandelplan en begroting, 2e bespreking, start behandeling/plaatsen beugel, retentiefase
- de orthopedische fase:
het behandelen van de kaken, bv. het verbreden van de bovenkaak met de Bonded Hyrax om ruimte te maken voor de blijvende tanden en kiezen.
Zo is het meestal niet nodig gezonde kiezen te trekken.
Of het stimuleren van onderkaakgroei door de Twin Block beugel bij een grote overbeet.
Voor de orthopedische fase hoeft het gebit nog niet volledig gewisseld te zijn.
- De orthodontische fase:
met de vaste beugel (slotjes, blokjes) worden de tanden en kiezen rechtgezet.
2. Financieel
- wij maken gebruik van de standaard tarieven van het Nza (evt. prijslijst weergeven)
- kosten: de totale kosten van een behandeling kunnen we van te voren niet precies aangeven. De kosten hangen af van het type beugel, de duur van de behandeling en de complexiteit. Een globale indicatie is dat een eenvoudige behandeling ongeveer 2500 euro kost en een complexe 3500 euro.
Na het opstellen van het behandelplan wordt de individuele kostenbegroting gemaakt.
- bij de meeste zorgverzekeraars kunnen de nota’s direct ingediend worden
3. Inschrijven
- info voor verwijzers (u kunt uw patiënten verwijzen voor orthodontie, graag met een verwijsbrief, wij hebben geen wachtlijst)
4. Kwaliteit
- een OK geregistreerd tandarts voor othodontie moet voldoen aan hoge kwaliteitseisen met betrekking tot certificering, nascholing, visitatie en een minimum aantal orthodontische behandelingen uitgevoerd per jaar.
5. Poetsen
Het is erg belangrijk het gebit goed te poetsen. De kans op gaatjes is groter bij een beugel omdat er meer etensrestjes aan de tanden blijven hangen.
Je krijgt een poetskit mee bij het plaatsen van de beugel en uitgebreide poetsinstructie, bij iedere controle bekijken we ook of het gebit schoon is.
6. SPOED
Bij pijn buiten openingstijden van de praktijk kan je contact opnemen met de spoeddienst , zie hiervoor op de homepage het deel “SPOED”
7. Beugel EHBO
Heb je last van klachten, maar heeft het geen spoed? Hier volgen een aantal adviezen:
- De Bonded Hyrax zit (deels)los, maar het doet geen pijn: probeer de beugel voorzichtig terug te duwen en bel voor een afspraak
- Het lukt niet om de Bonded Hyrax aan te draaien, het schroefgaatje is niet zichtbaar: meestal is hij de laatste keer niet ver genoeg gedraaid, probeer het gaatje achterin op te zoeken en draai verder.
- Een uitneembare beugel is helemaal kapot of doet pijn bij dragen. Laat de beugel uit en maak zo snel mogelijk een afspraak. Meestal kan de beugel worden gerepareerd.
- Een uitneembare beugel drukt op het tandvlees. De beugel kan worden uitgelaten en maak zo snel mogelijk een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen of de draadjes moeten worden aangepast.
- Er zit bij een vaste beugel een slotje (bracket) los. Als het niet erg stoort, kan het blijven zitten, bel wel voor een afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was of voorzichtig voorgekauwde suikervrije kauwgum op en bel voor een afspraak. Stop met het dragen van elastieken als die aan de losse bracket vastgemaakt zouden moeten worden.
- Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of tong. Probeer het irriterende deel van de beugel terug te buigen. Lukt dat niet, bedek dan het irriterende deel van de beugel met een bolletje was of voorzichtig voorgekauwde suikervrije kauwgum en bel voor een afspraak.
- Er is bij een vaste beugel een ketting-elastiek of ijzerdraadje losgeschoten. U kunt alles wat stoort of los zit eraf knippen en bellen voor een afspraak.
- Er zit bij een vaste beugel een bandje om een kies los. Als het bandje stoort, kan het met een bolletje was of voorzichtig voorgekauwde suikervrije kauwgum bedekt worden. Stop met het dragen van de uitneembare beugel en/of van elastieken als die aan het losse bandje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo snel mogelijk een afspraak om het bandje weer vast te laten zetten.
- De transforce (het stangetje) zit deels los. Probeer het stangetje ook aan de andere kant los te maken. Dit kan door het ijzerdraadje waarmee hij in de band vastzit door te knippen met bv een recht nagelschaartje
- Het draadje/spalkje achter mijn tanden zit los of is gebroken, maar het doet geen pijn. Bel zo snel mogelijk voor een afspraak om het te laten repareren, de tanden kunnen weer verschuiven.
- Het draadje achter mijn tanden zit los en prikt in mijn tong. Bel de praktijk om het probleem op te lossen. In het weekend mag het draadje er eventueel zelf uitgetrokken of afgeknipt worden als het te erg irriteert.
- Mijn tanden zijn gevoelig. Na de plaatsing van een beugel of na een controlebezoek kunnen de tanden en kiezen een paar dagen gevoelig zijn. Dit is binnen de orthodontie een onaangename maar normale bijwerking. Mocht het nodig zijn dan kunt u een pijnstiller nemen, bij voorkeur paracetamol