Slaapapneu en MRA
(Mandibulair Repositie Apparaat) (anti-snurkbeugel)
Snurken is een zwaar onderschat probleem in de Nederlandse gezondheidszorg. In Nederland snurkt meer dan 35% van de bevolking op middelbare leeftijd, wat bij het ouder worden oploopt tot boven de 50%. Vrouwen snurken iets minder dan mannen.
Het vibreren van zacht weefsel in de luchtwegen veroorzaakt het snurkgeluid bij het snurken. Een zeer ernstige vorm van snurken, wordt ook wel slaapapneu of OSAS (Obstructief Slaapapneu Syndroom) genoemd. Gedurende de slaap worden de luchtwegen geheel of gedeeltelijk geblokeerd en ontstaan ademstops.
Snurken en slaapapneu kunnen het normale slaapritme van de patient en de partner ernstig verstoren, waardoor voor beiden grote slaapstoornissen kunnen ontstaan. Dit kan ernstige medische gevolgen hebben, door het dalen van het zuurstofgehalte in het bloed.
Het gevolg van deze terugkerende prikkeling is dat de slaap geen rustgevend effect heeft. Patiënten worden s’ochtends dan ook vaak niet uitgerust wakker. Ze zijn daardoor overdag vaak slaperig en ongeconcentreerd. Het kan zelfs zijn dat ze tijdens het autorijden in een gevreesde microslaap vallen.
Wat is de oplossing?
Bij het oplossen van het snurk- of slaapapneuprobleem moet de vibratie of blokkade verkleind of weggenomen worden.
Dit kan onder andere door:
- veranderen van de levensstijl (afvallen, minder alcohol, sporten)
- verminderen van het gebruik van medicijnen
- operatief ingrijpen
- plaatsen van apparatuur tijdens het slapen: CPAP of MRA (Mandibulair Repositie Apparaat)
De beste oplossing verschilt per patiënt.
Het traject
De patiënt kan met zijn/haar snurk of slaapapneu probleem in eerste instantie terecht bij de huisarts of tandarts.
Deze zal hem/haar verwijzen naar een slaapspecialist bij een slaapcentrum (KNO-arts, longarts, neurofysioloog). De slaapspecialist zal een slaaponderzoek uitvoeren, dit kan in de meeste gevallen gewoon thuis. Tijdens dit onderzoek wordt gemeten in hoeverre er sprake is van slaapapneu. De mate van slaapapneu wordt weergegeven in een indexcijfers (AHI). Dit cijfer geeft aan hoeveel blokkades (apneus) of bijna-blokkade (hypopneus) u per uur heeft.
De slaapspecialist maakt deel uit van een team dat in overleg met de patiënt de beste behandeling vast stelt.
Zij adviseren u en kunnen u eventueel verwijzen naar een tandheelkundig slaapspecialist (geaccrediteerde tandarts aangesloten bij de NVTS) voor het vervaardigen van een MRA.
MRA
Een MRA (anti-snurkbeugel) bestaat uit twee kunststof plaatjes die over de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak geschoven worden. Hierbij wordt de onderkaak iets naar voren getrokken waardoor de luchtpijp verder wordt geopend. De luchtweg wordt zo niet geblokkeerd door de zachte delen uit de keel, waardoor het snurken niet meer optreedt en ook ademstops bij slaapapneu verholpen worden.
De MRA wordt tijdens de slaap gedragen. Het voordeel van een beugel is dat het een klein apparaat is dat eenvoudig meegenomen kan worden.
Snurkt u of merkt u (of u partner) dat u last heeft van ademstops tijdens de slaap en bent u regelmatig niet goed uitgerust als u s’ochtends wakker wordt? Neem dan gerust contact op, om een afspraak te maken bij tandarts mw. E.J.M. Berendsen. Zij is een geaccrediteerde tandarts en aangesloten bij de NVTS.
Er is een samenwerkingsverband met het Slaapcentrum Uniezorg, slaapcentrum CWZ te Nijmegen en met het slaapcentrum van Maasziekenhuis Pantein. We werken samen met tandtechnisch laboratorium Goede Gebuure (Somnomed)
Vergoeding bij de verzekering
Indien u OSAS heeft zal een MRA volledig vergoed worden vanuit de basisverzekering (let wel: het kan u wel uw eigen risico kosten), maar ook als u alleen snurkt kunt u de MRA uit de aanvullende verzekering (deels) vergoed krijgen.
Een verslag van een polysomnografie (slaaponderzoek) en een verwijsbrief van de medisch specialist dient altijd bij het eerste consult meegenomen te worden.
Kijkt u ook gerust voor meer informatie op www.apneupagina.nl